Friss gondolatok

Neked készítette

Gondolj olyasvalamire, amit szeretsz. Gyermekek kacagása. A víz tükrén megcsillanó napsugár. A szeretett kutyád vagy…

Bővebben ...

A művészt a művei alapján ismerhetjük meg

„Bizony, csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt!” Zsoltárok 139:14 EFO Csodák fognak feltárulni előtted…

Bővebben ...

Mi együtt voltunk ott

"- Soha ne gondold azt, hogy amit az én fiama saját akaratából megtett, azért mi…

Bővebben ...

Megérte!

"- Papa?! - szólalt meg végül, minden próbálkozása ellenére rendkívül esetlenül. - Igen, kedvesem?

Bővebben ...

Isten alkalmassá teszi az alkalmatlant

„Megmenti életed a pusztulástól, szeretettel és irgalommal koronáz” (Zsoltárok 103:4, különböző fordítások alapján)

Bővebben ...

Lásd Istent jó Apaként

Fiam, te mindig velem vagy, és mindenem a tied.” (Lukács 15:11) A hit azt jelenti,…

Bővebben ...

Isteni gyengédség

„Isten, mint minden jó szülő, csodálatos módon arra vágyik, hogy virágozzon minden, amit teremtett és…

Bővebben ...

Az Ő házának gazdagsága

„Megtöltesz minket házad kincseivel, jóságod folyóvizéből itatsz bennünket!” (Zsoltárok 36:8, EF) Egy szolga vonakodva imádkozik;…

Bővebben ...

Fiúság

A tékozló fiú története valójában elsősorban nem is a tékozló fiúról szól, hanem az apa…

Bővebben ...

Isten a gyermeked Atyja is

„Aki az Urat féli, annak erős oltalma van, fiainak is menedéke lesz az.” Példabeszédek 14:26…

Bővebben ...

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Pontszám 4.88 (8 Szavazaból)

Nehéz úgy élvezni az életet, ha az ember nem szereti önmagát. Úgy tűnik, azok az emberek, akik nem tudják elfogadni önmagukat és nem jutnak dűlőre önmagukkal, sokkal nehezebben tudnak másokat is elfogadni és nehezebben jönnek ki másokkal is. A Biblia több helyen tanít arról, hogy úgy kell szeretnünk másokat, mint önmagunkat.

Éveken keresztül nehézséget okozott, hogy másokkal kijöjjek, míg végül Isten Igéje világossá tette számomra, hogy a problémám abban gyökerezett, hogy még magammal sem jöttem ki igazán.

A Biblia azt tanítja, hogy a jó fa jó gyümölcsöt, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Ugyanígy az életünk „gyümölcse” is a bennünk lévő „gyökérből” táplálkozik. Ha a bűntudatban, kárhoztatásban, kisebbrendűségben, elutasításban, szeretet-hiányban és az elfogadás hiányában vagy meggyökerezve akkor a kapcsolataid ezeknek a gyümölcsétől fognak szenvedni.

Azonban, ha megismered és elfogadod Isten feltétel nélküli szeretetét magadra és másokra nézve, akkor ezek az új gyökerek jó gyümölcsöket fognak eredményezni és a kapcsolataid kivirágoznak.

Íme néhány támpont, melyek segítenek, hogy a valódi önmagad lehess:

  1. Soha ne gondolkodj és ne beszélj magadról negatívan. Például ne mondj ilyesféléket, hogy „Soha nem sikerül semmi”, „Nem tudok megváltozni”, „Ronda vagyok”, „Borzasztóan nézek ki”, „Béna vagyok”, vagy „Egyáltalán ki is szerethetne engem?” A Máté 12:37 azt tanítja, hogy a saját szavaink alapján fogunk megítéltetni, a Példabeszédek 23:27 pedig azt tanítja, hogy ahogyan az ember szívében gondolkodik olyan ő (angol fordítás szerint). Más szóval, ahogyan gondolkodunk és beszélünk magunkról, felfedi, hogyan látjuk magunkat.
  2. Mondj magadról pozitív dolgokat az Ige alapján. Például ilyeneket: „Isten igazsága vagyok Krisztusban”, Elfogadott vagyok Krisztusban, a Szeretettben”, vagy „Isten a saját kezével formált és Ő nem hibázik”. Én például szeretem ilyen pozitív megvallásokkal kezdeni a napomat. De akár vezetés vagy takarítás közben is mondogathatod magadnak. Arra is szeretnélek bátorítani, hogy tükör előtt hangosan mondd a következőt: „Isten szeret és elfogad engem és én is szeretem és elfogadom magam”.
  3. Soha ne hasonlítgasd magad másokkal. Isten bizonyára szereti a változatosságot és ezért teremtett mindannyiunkat különbözőnek a fejünk búbjától az ujjlenyomatunkig. Soha nem tudsz a valódi önmagad lenni, ha mindig valaki másnak próbálod magad mutatni. Persze mások lehetnek példák számodra, de még az ő pozitív vonásaik is másképpen fognak megjelenni a te egyéniségeden keresztül.
  4. A benned rejlő lehetőségekre összpontosíts és ne a korlátaidra. Az egykor híres színésznőnek, Helen Hayesnek, azt mondták fiatal korában, hogy ha magasabb lenne, ő lehetne kora legnagyszerűbb színésznője. Megpróbálták minden lehetséges módon „megnyújtani”, de nem lett magasabb. Helen viszont nem volt hajlandó az alacsony termetéből adódó korlátokra összpontosítani, hanem inkább a lehetőségeire, tehetségére koncentrált. Ennek eredményeként olyan szerepet kapott ahol a valaha élt egyik legmagasabb királynőt, Stuart Máriát, Skócia királynőjét alakíthatta.
  5. Találd meg azt, amiben jó vagy, és azt csináld. Ha azzal töltöd az idődet, hogy olyan dolgokat csinálsz, amiben nem vagy jó, akkor frusztrált leszel, és úrrá lesz rajtad a sikertelenség és legyőzöttség érzése.
  6. Légy elég bátor ahhoz, hogy felvállald a különbözőségedet és elviseld a kritikát. Istennek akarj tetszeni és ne embereknek (Galata 1:10). Ha mersz más lenni, akkor számolnod kell a kritikával. Az egyik oka annak, hogy az emberek nem tudnak igazán önmagukká válni, hogy a tömeggel sodródnak, miközben tudják, hogy Isten egy másik irányba akarja terelni őket. Nem leszel képes szeretni magad, ha szembe mész a meggyőződéseiddel.
  7. Ne hagyd, hogy az értékedet az határozza meg, hogy mások hogyan bánnak veled.
  8. Az erősségeidre koncentrálj és ne a gyengeségeidre. A magabiztos és helyes önértékeléssel rendelkező embereknek is ugyanúgy vannak gyengeségeik, mint az alacsony önértékeléssel rendelkezőknek, csak éppen az előbbiek az erősségeikre összpontosítanak.

Végül, hadd emlékeztesselek arra, amit már a bevezetőben is mondtam: Nehéz úgy élvezni az életet, ha nem szeretjük magunkat. Ha megtanulsz igazi önmagad lenni, akkor az életet is jobban fogod élvezni, a maga teljességében.

Joyce Meyer

Magyar fordítás: ahitatok.hu

Napi Ige


“Azért, szeretett atyámfiai, legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.”

Jakab 1:19

Áhítatok.hu QR-kód

Áhítatok.hu

Keresés a Bibliában

Bibliavers pl: János 3:16 vagy a keresett szó.A Facebookon

Új hozzászólások